Cultuurvisie

Stichting Eempodium maakt zich er hard voor om zowel cultuurmakers als cultuurgeïnteresseerden een podium te bieden. Een podium waarop zij zich kunnen presenteren en waarop zij alles op het gebied van kunst en cultuur kunnen vinden wat ze willen. Er liggen momenteel mooie kansen voor cultureel Amersfoort. Enerzijds komt er meer geld ter beschikking anderzijds staat er al veel klaar om door te pakken. Amersfoort en de regio Eemland kennen veel zeer betrokken kunstenaars, die verdienen beter in beeld te komen. Bestuurslid Bernard van Gellekom zet hieronder namens Eempodium zijn visie uiteen.

IK GING EN GA ERVOOR
Bernard: “Ik wist het natuurlijk al even en vind het fijn dat het nu op straat ligt. Het bestuur in van een organisatie die in beeld brengt waar ik mijn liefde aan verloren heb, cultuur en dan met name voor mij, de muziek. Mijn leven lang is het de muziek waar ik mij in kan verliezen. Maar ik ga graag even kijken bij alles wat met name de nog pure creatieve mens produceert en laat mij inspireren door de antwoorden op de “waarom zo gedaan…” vraag… Het geeft mij dan al snel inzicht in wat de persoon beweegt in het leven, daar houd ik van. In de loop van de jaren heb ik gemerkt dat veel van die verhalen in schuurtjes en op zolderkamers blijven liggen. Ik wil mij hard maken dit daar weg te krijgen en in beeld te brengen bij het publiek… Ik ben dan ook voorstander van kunst in de publieke ruimte, niet verborgen in de kathedralen van de klassieke muziek of de kerken van de kunst die ze musea noemen… je weet wel… die plekken waar de gelovigen rondlopen… Je moet kunst tegen het lijf kunnen lopen… Ik wil weg van de dogma’s en de verstikkende alwetende, ik wil het in vrijheid kunnen beleven en in beeld brengen. Ik ga ervoor om dat met team Eempodium te laten slagen.”
Dat schreef ik bij het stukje waarin het bestuur van het Eempodium mij voorstelde als nieuw lid…

Nu weer een flinke periode verder en nog meer betrokken mensen kennende en dan niet meer alleen de artiesten en kunstenaars, maar inmiddels ook besturen, politici, directeuren en (klein)podiumeigenaren, feitelijk allemaal met dezelfde constatering en wens: Amersfoort mag trots zijn met waar het nu staat, maar mag en moet meer lef tonen en “moet” meer ruimte bieden aan grotere projecten en broeinesten waar de mens en de kunst zich kunnen ontwikkelen…” Dit mag ook de kunst zijn om je meer voor het publiek zichtbaar te maken of om jezelf en product beter leren verkopen.
Vallen en opstaan, daar moeten meer plekken voor komen, scholen faciliteren daar voor een klein deel in, maar dat is voor de jeugd en niet voor de jonge onderzoekende geesten onder ons. Voor die zich verder willen ontwikkelen, die verder op zoek willen gaan naar de eigen identiteit om krachtig in het leven te blijven staan en zijn plek daarin te bevestigen, is hier meer ruimte nodig. Naar mijn mening leer je dat niet bij wiskunde, Engels of economie… of je moet die zelfkicker zijn, die kan leven op scores in cijfers en een dik inkomen en dan drijvend op gekochte status en een speedboot je persoonlijkheid tot aan je dood afbetaalt.

Dit moet hier meer kunnen voor jong en oud…

https://eempodium.nl/column/op-glad-ijs/

Amersfoort is zoals we kunnen lezen in de cultuurvisie, (die ik persoonlijk meer zag als een mooie vaststelling van de stand van zaken) maar toen onze wethouder cultuur Bertien Houwing met passie het stuk verdedigde, als wel zijnde een visie … moest ik min of meer toch toegeven dat de ruimte die geboden wordt in het stuk, toekomst perspectief in zich heeft. Als geboren Amersfoorter en onze cultuur beleving altijd al tot zich nemend, moet ik erkennen dat we zeker de laatste vijf jaar ondanks een crisis die het mes hier het zwaarst heeft laten snijden aan de taartpunt cultuur, staan we er toch niet alleen verdomd goed voorstaan maar biedt deze visie kansen voor partijen om met nog meer daadkracht door te pakken. Ik mis edoch wel leiding die richting geeft, maar dat is een keuze, loslaten en steunen waar kan, of van bovenaf proberen aan te geven wat onze stad wenst. Wat ik echter echt mis zijn een paar extreme puntjes op de horizon om naar onderweg te gaan met onze cultuurstad.

Flint, Theater de Lieve vrouw, FLUOR, Kade, Amersfoort in C, maar ook Jazz Amersfoort, Dias Latinos, Spoffin en al wat ik vergeten ben hebben toch voor een deel niet dankzij maar ondanks de geknepen budgetten zich staande weten te houden en sterker nog een aantal heeft zelfs groei weten te organiseren.
En vergeet ook niet de commerciële podia niet, Pitchers, Miles, De Boothill, Observant zijn gaan knallen met lef en toffe formats en daar plukt de hele stad en regio nu hun vruchten van.
En vergeef mij! ik ben pas sinds een half jaar bestuurslid van het Eempodium vanuit mijn muziekliefde (Studio-FCG) begonnen en probeer nu ook uit alle macht dat wat naast die muziek de stand van zaken is in onze stad in beeld te krijgen.
Beeldende kunst, schrijvers, dichters, tekenaars, maar ook animators en fotografen met alle partijen (niet alle belanghebbenden) heb ik inmiddels wel contact gehad. De conclusie tot dusver is dat ze vinden dat zij ook weinig ruimte hebben voor experiment en een podiumplek missen waar ze hun werk kunnen presenteren.
Met de WAR kwam ook de pijnlijke houding naar boven hoe vele (politieke) partijen zich verhouden tot broeinesten en experiment in onze stad. Protesten ook mijnerzijds (Amersfoort verstaat de kunst… van het wegnemen…) leken niet te baten. Inmiddels lijkt er een oplossing te komen voor deze bijzonder rijke plek in Amersfoort elders in de stad. #Dank
Cultuur en kunst zijn de zuurstof van de economie, de plek waar mensen zichzelf kunnen vinden, zichzelf kunnen herijken of je nu producent of genieter bent van deze bijzonder wereld. Het brengt ook wereldse culturen bij elkaar, tenminste als wereldmuziek ook hier een podium zou krijgen, mijn werk voor Arteganza leert mij dat hier maar zeer weinig ruimte voor is. Persoonlijk ontdekkingen en confrontaties worden mijns inziens het meest gedaan tijdens creatieve processen. De boekhouder die ook singer-Songwriter is, of de advocaat die zichzelf verliest in de muziek of het maken van pentekeningen, ik ken ze, de benadering naar het zakelijke wordt daardoor gewoonweg minder pragmatisch en beleefder opgepakt.
Kunt u zich voorstellen dat u een huis heeft met louter en alleen maar een keuken om u te voeden, een bed om in te slapen en een cv-installatie om deze lege kilte te verwarmen? Of heeft u wellicht toch ook liever een foto en schilderij aan de muur en een platenspeler met die mooie hoezen op een tafeltje… een mooi geweven tapijt op de grond, een rijk gevulde boekenkast en al was het maar een Blokkerbeeldje van goud op de vensterbank… Laten we de waardeoordelen even weg, dan nog moet iedereen toch erkennen dat dat laatste plaatje meer rijkdom in zich heeft dan een goedgevulde kluis in de hoek van de kamer waar je af en toe wat uithaalt om je dikke bolide te vullen met aardvervuiling…
Sorry ik dwaal af…

De lulkoek van partijen die zeggen dat cultuur en de ontwikkeling zelfbedruipend en zelfvoorzienend moeten en kunnen zijn, slaan over dat in de commerciële economie werkelijk alles met subsidies opgetuigd is… Windmolenparken, duurzaamheidsprojecten, wetenschappelijk onderzoek en zelfs grote bedrijven krijgen flinke financiële lokkers… om maar in de gemeente te komen met hun bedrijf en de bijbehorende werkgelegenheid… En terecht he! #AndersDatWeer
Maar weinig is echt zichzelf bedruipend en uiteindelijk zelfvoorzienend… en wat wil nu, kunstenaars zijn altijd op zoek, zijn altijd onderweg naar nieuwe invalshoeken om hun muziek, film of gedicht eigen te maken, bijzonder te maken en voor uw genot te maken. Dat kost ruimte, energie en geld… en wij als genieters dienen daar gewoonweg aan bij te dragen… #SimpelPLAN
Ik zie een museum als een podium voor alle kunsten, dus ook de theater, film en muziekkunst moeten wat mij betreft een plaats krijgen, dus ik zeg: kom maar op met dat megamuseum…
Maar wel op een plaats waar je als bezoeker van Amersfoort ook makkelijk en snel toegang toe hebt… niet een verloren gebied waar je te lang onderweg naar bent om je te laten verwonderen, dat wil ik!

Ik wil een poppodium dat ertoe doet, een museum dat laagdrempelig toegankelijk is, een filmhuis waar je ook als Utrechter graag wil zijn, galeries, theater en evenementen die je uitdagen om van lokale, nieuwe maar ook de oude schatten tot je te nemen.
Broeinesten en ontwikkelplaatsen waar mensen vanuit de hele wereld nieuwsgierig naar worden door de ontwikkelingen die daar gebeuren. Producties die de diversiteit van alle culturen in beeld brengen en bindend werken voor alle nationaliteiten die onze stad rijk is, vergeet hierin ook niet de vele expats die hier wonen en werken.

Ik wil een allesomvattende plek met een aanzuigende werking voor de regio waar mensen geconfronteerd worden met kunst in al zijn verschijningsvormen, ook waar voor Jan met de pet terecht komt, dat wil ik!

Evenementen die verbindend en toegankelijk zijn voor een breed publiek en alles wat wij te bieden hebben in beeld brengt, ik wil dat de stad hierin faciliteert. Niet alleen de ‘doelgroepevents’ dus. Want met alle respect, met een regio van 600.000 mensen en een stad met bijna 160.000 mensen is een veld met 5000 mensen gezellig… maar zet nu niet direct onze stad landelijk op de kaart, dat wil ik!

Ik wil cultuurmakers die over hun eigen schaduw heen stappen en hun ego nog verder in de hoek zetten om gezamenlijk verder te komen. Die ruimte laten voor alle vormen van genieten en produceren van kunst. Dus die de andere vorm afbrandt om zijn eigen vorm en invulling van kunst sterker te maken, dat wil ik!

Ik wil vanuit het gemeentehuis iemand die openstaat om lessen te leren, die goed in beeld heeft waar Amersfoort staat als cultuurstad, namelijk omtrent positie 34 en dat naar nr. 01 wil brengen als 15e stad van het land.
Iemand die de kracht die in de stad aanwezig is met een aantal directeuren en cultuurmakers bundelt en samen wil optrekken met deze mensen, gebruikmakend van hun kennis en netwerk.
Ik wil niet dat het zoveelste kostbare rapport wordt gemaakt met adviezen die de mensen in het veld al kunnen geven, iemand met wils- en daadkracht… met een bijbehorend mandaat, dat wil ik!

Bernard van Gellekom
Bestuurslid Eempodium
Oprichter Studio-FCG


Lees hier de 9 vergezichten waar ik mij samen met het Eempodium hard voor wil maken.

https://eempodium.nl/laten-stromen/

 

 

Reacties zijn gesloten.